ΦΟΥΡΚΑ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

r001-002

 

 

 

 

Τη σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι ενήλικες εκδηλώνουν ενδιαφέρον  για μια ορθοδοντική θεραπεία, ωστόσο η ανησυχία για την εμφανή θέση που καταλαμβάνουν οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί πάνω στην οδοντοστοιχία από αισθητικής απόψεως, λειτουργεί συχνά αποτρεπτικά στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Συγκεκριμένα το ζήτημα της αισθητικής, όπως και αυτό της διάρκειας και του κόστους της θεραπείας, αποτελούν τα τρία κύρια ερωτήματα ενός ατόμου που εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία. Όσον αφορά όμως το πρώτο, οι φόβοι των ασθενών δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένοι, αφού η σύγχρονη ορθοδοντική με τις επιλογές που πλέον προσφέρει,  μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και εκείνους τους ασθενείς που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σχετικά με την εμφάνισή τους.

Μία τέτοια επιλογή είναι τα Γλωσσικά Brackets, πρόκειται για μια νέα τεχνική, η οποία έχει λάβει και το όνομα “αόρατα σιδεράκια”. Γλωσσικά  ονομάζονται τα σιδεράκια εκείνα τα οποία προσαρμόζονται στη γλωσσική επιφάνεια των δοντιών, δηλαδή στην πίσω επιφάνεια. Η τεχνική η οποία εφαρμόζεται ονομάζεται αντίστοιχα Γλωσσική Τεχνική και χαρακτηριστικό της είναι η διόρθωση των ορθοδοντικών προβλημάτων μέσω ορθοδοντικών μηχανισμών, η οποίοι συγκολλώνται στην γλωσσική, στην πίσω επιφάνεια , των δοντιών. Στόχος της τεχνικής αυτής είναι η τοποθέτηση των μηχανισμών να γίνεται σε τέτοια σημεία στην πίσω επιφάνεια των δοντιών, ώστε δύσκολα να είναι οπτικά αντιληπτοί. Πρόκειται για μια τεχνική, η οποία απευθύνεται σχεδόν σε όλες τις ηλικίες, δηλαδή σε παιδιά τα οποία βρίσκονται σε ηλικία που έχουν πλέον όλα τα μόνιμα δόντια, σε εφήβους, αλλά και σε ενήλικες, εφόσον δεν πάσχουν από σοβαρά περιοδοντικά προβλήματα.

slide-aorata-3

 

 

 

 

 

 

Η συνήθης αντίρρηση των ενηλίκων οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία είναι ” Για μένα είναι πλέον πολύ αργά, δεν είναι δυνατόν να εμφανίζομαι στην ηλικία μου με σιδεράκια”. Η απάντηση που δίνει η γλωσσική τεχνική είναι ” Μην ανησυχείτε, δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα”. Η τεχνική άλλωστε απευθύνεται κυρίως σε άτομα που εργάζονται σε χώρους όπου η αισθητική παίζει μεγάλο ρόλο, για παράδειγμα σε εταιρίες, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα κτλ. Μεγάλο της πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός. ότι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να μείνουν μόνιμα στίγματα στα δόντια ή να χρειαστούν σφραγίσματα σε περιπτώσεις κακής στοματικής υγιεινής σε σχέση με τα εξωτερικά συγκολούμενα σιδεράκια. Ο λόγος είναι, ότι η γλωσσική (εσωτερική) επιφάνεια των δοντιών είναι πιο ανθεκτική και λιγότερο ευαίσθητη σε απασβεστιώσεις και τερηδόνα. Για τον ίδιο λόγο είναι προτιμότερη η γλωσσική τεχνική ακόμα και σε περιπτώσεις όπου ήδη υπάρχουν υπενασβεστιώσεις ή λευκές κηλίδες στα δόντια.

Οι εξελιγμένοι γλωσσικοί μηχανισμοί φτιάχνονται ξεχωριστά για το κάθε δόντι του ασθενή σε ειδικό εργαστήριο με βάση το αποτύπωμα των δοντιών του, ετσι ώστε να ταιριάζουν απόλυτα σε αυτά, ενώ είναι ανατομικά σχεδιασμένοι με αποστρογγυλεμένες επιφάνειες και χαμηλό προφίλ, ώστε να μην ενοχλούν τη γλώσσα. Με βάση το σχέδιο θεραπείας του ορθοδοντικού ιατρού και τη βοήθεια του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού αφενός και των ηλεκτρονικών υπολογιστών αφετέρου, κατασκευάζονται εξατομικευμένα σύρματα, πάντα σχεδιασμένα προσωπικά για τον κάθε ασθενή. Αυτά στη συνέχεια προσαρμόζονται στα κολλημένα στα δόντια γλωσσικά σιδεράκια και είναι κατασκευασμένα έτσι, ώστε να καθοδηγούν τα δόντια στη σωστή τους θέση. Οι δυνάμεις που ασκούνται στα δόντια είναι ήπιες και ο ασθενής δεν τις εκλαμβάνει ως κάτι ενοχλητικό, ενώ αφού ο μηχανισμός που θα τοποθετηθεί είναι εξατομικευμένος για την περίπτωση κάθε ασθενή, η διάρκεια της θεραπείας  είναι μικρότερη από τη συνήθη. Πιθανόν αρχικά να παρατηρηθεί μια δυσκολία στην άρθρωση του λόγου, η οποία όμως ξεπερνιέται γρήγορα μετά τις πρώτες μέρες. Το εύρος αντιμετώπισης είναι ίδιο με αυτό των κοινών ορθοδοντικών μηχανισμών, αφού με τη γλωσσική τεχνική μπορούν να διορθωθούν όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν και με τους γνωστούς ορατούς μηχανισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *